Wykonanie
Taki oto sernik gościł w tym roku na naszym Świątecznym
stole. Zarówno wyglądał jak i smakował wybornie. Coś zupełnie innego od tradycyjnych serników. Upieczemy go z pewnością jeszcze nie jeden raz. Można dowolnie udekorować, wybrałam kandyzowane
pomarańcze i mini wisienki.Składniki:Ciasto:- 60 g
masła- 2
jajka- 1,5 szklanki posiekanych
migdałów- 1
cukier waniliowy - dałam domowy
cukier waniliowy- 2/3 szklanki
mioduMasa serowa:- 750 g
sera białego na sernik- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
cukru- 4
jajka- 1 szklanka
śmietany 36%

Przepis .Spód sernika:
Jajka lekko ubić, dodać rozpuszczone i wystudzone
masło oraz resztę składników. Wymieszać w garnku i gotować przez 10 min. aż masa zgęstnieje. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę
migdałową.Masa serowa:
Ser zmiksować z
jajkami,
cukrem i
mąką. Na koniec wlać
śmietankę i dokładnie wymieszać. Masę
serową wylać na masę
migdałową.Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Sernik podawać dobrze schłodzony. Dowolnie udekorować - wykorzystałam kandyzowane
pomarańcze i mini wisienki.Smacznego.źródło: książka Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej