ßßß
spód:200g ciasteczek typu digestiwe5dag masłamasa sernikowa:1 kg sera mielonego trzykrotnie1 szklanka cukru1 budyń waniliowy1 szklanka puree z dyni (tutaj)4 jajka2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)polewa:200ml śmietany 18%4 łyżeczki cukruWszystkie składniki na masę sernikową powinny mieć temperaturę pokojową i na około 1 godzinę przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.Dno tortownicy Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastka rozkruszyć w blenderze lub zgnieść wałkiem na pył.Masło roztopić i połączyć z rozkruszonymi ciastami.Ciastem ciasteczkowym wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wyrównać.Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.Ser utrzeć z cukrem, dodać esencję waniliową, budyń i puree dyniowe-wymieszać.Do masy dodawać po jednym jajku i krótko zmiksować aby nie napowietrzyć masy.Masę sernikową wylać na schłodzone ciasto.Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec około 1 godziny.Śmietanę wymieszać z cukrem i wyłożyć na sernik – zapiec około 15 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.Sernik wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego!!

