Wykonanie
Sernik z
dynią to propozycja na wykorzystanie puree z dyni które prezentowałam wcześniej.Sernik nie jest tak bardzo
pomarańczowy ponieważ moje puree z dyni było koloru żółtego a nie
pomarańczowego( nie wiem jaka to była odmiana dyni).Nie każdemu odpowiada smak dyni, ale w tym serniku
dynia jest mało wyczuwalna a sernikowi nadaje delikatności.Sernik
dyniowy jest pyszny i w sezonie nie może go zabraknąć.Gorąco polecam!!
spód:200g
ciasteczek typu digestiwe5dag
masłamasa sernikowa:1 kg
sera mielonego trzykrotnie1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy1 szklanka puree z dyni (tutaj)4
jajka2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)polewa:200ml
śmietany 18%4 łyżeczki
cukruWszystkie składniki na masę sernikową powinny
mieć temperaturę pokojową i na około 1 godzinę przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.Dno tortownicy Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozkruszyć w blenderze lub zgnieść wałkiem na pył.
Masło roztopić i połączyć z rozkruszonymi ciastami.
Ciastem ciasteczkowym wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wyrównać.Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
Ser utrzeć z
cukrem, dodać esencję
waniliową,
budyń i puree
dyniowe-wymieszać.Do masy dodawać po jednym
jajku i krótko zmiksować aby nie napowietrzyć masy.Masę sernikową wylać na schłodzone ciasto.Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione
wodą.Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec około 1 godziny.
Śmietanę wymieszać z
cukrem i wyłożyć na sernik – zapiec około 15 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.Sernik wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego!!