ßßß Cookit - przepis na Sernik z dynią

Sernik z dynią

nazwa

Wykonanie

Sernik z dynią to propozycja na wykorzystanie puree z dyni które prezentowałam wcześniej.
Sernik nie jest tak bardzo pomarańczowy ponieważ moje puree z dyni było koloru żółtego a nie pomarańczowego( nie wiem jaka to była odmiana dyni).
Nie każdemu odpowiada smak dyni, ale w tym serniku dynia jest mało wyczuwalna a sernikowi nadaje delikatności.
Sernik dyniowy jest pyszny i w sezonie nie może go zabraknąć.
Gorąco polecam!!
spód:
200g ciasteczek typu digestiwe
5dag masła
masa sernikowa:
1 kg sera mielonego trzykrotnie
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 szklanka puree z dyni (tutaj)
4 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)
polewa:
200ml śmietany 18%
4 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki na masę sernikową powinny mieć temperaturę pokojową i na około 1 godzinę przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.
Dno tortownicy Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozkruszyć w blenderze lub zgnieść wałkiem na pył.
Masło roztopić i połączyć z rozkruszonymi ciastami.
Ciastem ciasteczkowym wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wyrównać.
Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
Ser utrzeć z cukrem, dodać esencję waniliową, budyń i puree dyniowe-wymieszać.
Do masy dodawać po jednym jajku i krótko zmiksować aby nie napowietrzyć masy.
Masę sernikową wylać na schłodzone ciasto.
Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec około 1 godziny.
Śmietanę wymieszać z cukrem i wyłożyć na sernik – zapiec około 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.
Sernik wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sernik-z-dynia