Wykonanie
Kto by pomyślał że z połączenia sernika i michałków wyjdzie coś tak nietypowego. Sama byłam w szoku ponieważ myślałam że michałki zostaną w serniku nienaruszone a okazało się że
czekolada jak i nadzienie się karmelizuje przez co zmienia zupełnie smak i strukturę
cukierka. Piekłam w formie 23 cm w 180 stopniach przez 70 minut.
Składniki: na ciasto200g
herbatników100g
masła na
ser0,5 kg
sera mielonegołyżka
mąki1
budyń waniliowypół szklanki
cukru3
jajka300g
śmietany 18%około 10 białych michałkówWykonanie:
Herbatniki pokruszyć na proszek.
Masło rozpuścić i wymieszać z
herbatnikami następnie wyłożyć nimi dno tortownicy ubijając łyżką. Tortownicę na czas robienia
sera wstawić do lodówki.
Ser zmiksować dokładnie z
cukrem, dodać
śmietanę,
mąkę,
budyń i
żółtka, ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszać je w
ser. Na końcu dodać pokrojone michałki w plasterki do masy serowej i wylać ją na wcześniej przygotowane
herbatniki.