Wykonanie
Bób można przygotować na wiele pysznych sposobów, przeważnie zjadamy go polany
masłem. Dzisiaj pomysł na ratatuj z
bobem, danie pyszne i zdrowe a w dodatku pachnące latem.
SKŁADNIKI :50 dkg
bobu1 mała
cukinia bez ziarnek pokrojona w kostkę1
cebula, obrana i pokrojona1
marchew, pokrojona w talarki3 spore
pomidory, sparzone i obrane ze skórki2-3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz ziołowy2 łyżki
oliwynatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Cebule z
czosnkiem podpiekamy kilka minut na
oleju, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone
pomidory. Następnie wsypujemy ziarnka
bobu i wlewamy szklankę
wody. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie dokładamy pokrojoną
cukinię, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem ziołowym. Kiedy płyny znacznie odparują a
bób będzie miękki zakręcamy gaz. Danie posypujemy
natką pietruszki i podajemy.Tak przygotowany
bób jest pyszny również na drugi dzień, polecam.