Wykonanie
Polecam bardzo prostą tartę, wprawdzie nic nowego, tylko kruche ciasto,
bita śmietana i sezonowe
truskawki.Ciasto niebo w gębie i pięknie wyglądające.Polecam :)

SKŁADNIKI NA TARTĘ :2 szklanki
mąki pszennej tortowej100 g
margaryny, o temperaturze pokojowej2 łyżki
cukru pudru2 łyżki gęstej
śmietany, najlepiej 18 %Z podanych składników zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując blat
mąką, wielkości odpowiadającej naszej formie na tartę. Jeżeli nie mamy takiej formy możemy użyć dowolną prostokątną.Formę lekko naoliwiamy i układamy nasze ciasto,lekko je dociskając, odcinamy brzegi które będą wystawać . Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 * C, przez około 25 minut.Ciasto studzimy w formie.
BITA ŚMIETANA :300 ml
śmietany 30 % Pilos1
cukier waniliowy1 łyżka
cukru1 łyżeczka
żelatyny namoczona w 1/4 szklanki gorącej
wody i rozpuszczonaBardzo zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, w wysokim naczyniu na sztywno.Ciągle mieszając wlewamy ostudzoną, rozmieszaną
żelatynę i energicznie miksujemy.DODATKOWO :30 dkg
truskawek1/2 opakowania
galaretki truskawkowej3/4 szklanki gorącej
wodyTruskawki przecinamy na połówki,
galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.Na tartę wykładamy całą
śmietanę, układamy
truskawki następnie tartę chłodzimy około 30 minut. Tężejącą
galaretką smarujemy po wierzchu
truskawki, najlepiej użyć do tego pędzelka.Ciasto chłodzimy,smacznego :)

