Wykonanie
Pyszny, lekki a w dodatku dietetyczny, sernik bez
sera, na bazie
jogurtu naturalnego i
mąki kukurydzianej. Dla osób które chcą zgubić zbędne kilogramy i nie objadać się słodkościami on będzie idealny. Myślę że jest to fajna alternatywa kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego.

SKŁADNIKI NA CIASTO : na tortownicę 24 cm2 szklanki
mąki kukurydzianej5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao3/4 szklanki
mleka2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka słodziku w płynieodrobina
aromatu waniliowego lub
śmietankowegoMASA JOGURTOWA :1 duży
jogurt naturalny 400 g5
białek1
budyń waniliowy bez
cukru3 łyżki wiórek
kokosowych1 łyżeczka słodziku w płynie30 dkg
owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie
jagody,
jeżyny i
maliny mrożone )PRZYGOTOWANIE :Do miski wsypujemy wszystkie
sypkie produkty, wlewamy
żółtka,
mleko, słodzik i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dwie połowy i odkładamy do lodówki.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy słodzik,
budyń,
jogurt i
wiórki kokosowe.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy 1 część, układamy
owoce i wylewamy masę
jogurtową. Na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 * C i pieczemy 40 minut.Ciasto ładnie rośnie, jednak uważamy aby się nie spiekło. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Pyszne, lekkie ciasto gotowe. Smacznego.



