Wykonanie
Przepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w
radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku
sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną
radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :)Ciasto:1 kostka
margaryny7
żółtek½ szklanki
cukru3 szklanki
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa senikowa:1000ml
jogurtu naturalnego typu greckiego¾ szklanki
cukru2 budynie
śmietankowe (proszek)7
białekMiękką margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia i
mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce, lub 20 minut w zamrażalniku.Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta, i wykładamy nią spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajmy
cukier i bijemy do czasu gdy się rozpuści. Następnie dodajemy budynie i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy
jogurty naturalne i całość jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta, którą można potrzeć na tarce lub po prostu ułożyć.Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.
R E K L A M A