Wykonanie
Murzynek
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 11 kwietnia 2013 r.Uwielbiam murzynka chociaż muszę się przyznać, że w dzieciństwie było to jedno z najmniej lubianych przeze mnie ciast :-):-)Ten wypiek to dzieło mojej córki ja tylko nadzorowałam i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz udał się całkiem nieźle.W piekarniku ciasto urosło, aż po brzegi i wyglądało świetnie, później jednak łakoć opadł i po środku pękł :-)
Moja mama, która ma ogromne doświadczenie w branży kulinarnej stwierdziła, że tak musi być i to jest dobry znak. No więc skoro ona tak stwierdziła to w porządku. Receptura jest bardzo prosta, ciasto wykonane bardzo szybko, stopień trudności - łatwy i co najważniejsze koszt wypieku tani. Takie ciasto potrafi upiec każdy, jest bardzo dobre, a polewa to czekoladowa bajka.MurzynekAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia .
Kakaowy raj dla ciała i ducha !!!
Ten kawałek nie jest za duży jednak jest dość kaloryczny i odżywczy.A co tam raz na jakiś czas można, a ciasto mmmm.... pycha. Mam dobrą radę kalorie sprawdzamy po konsumcji, bo w przeciwnym razie nie poczujemy tego fantastycznego uczucia słodkości i lekkości :-)Oceny: 4 , 8 z 5Czas przygotowania: 20 minCzas pieczenia: 50 minŁączny czas: 1 godz. i 10 minLiczba porcji: 24 porcjeRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kalorii w porcji ( 55g ): 235Tłuszcz na porcję: 13 , 4 gWęglowodany na porcję: 24 , 8 g
Białko na porcję: 4,2 gBłonnik na porcję: 0 , 4 gSkładniki:
margaryna Kasia : 1 kostka
mleko : 1/2 szklanki
cukier : 1,5 szklanki (375 g )
jajka - wiejskie od gospodyni : 4 sztuki
kakao : 4 łyżki
mąka : 2 szklanki ( 340 g )
proszek do pieczenia : 1 łyżka (10 g )Przygotowanie:1.
Kasię,
mleko,
kakao i
cukier wkładam do rondelka, gotuję aż
cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstającej masy odlewam 2/3 szklanki, a resztę przelewam do miski.2.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i po przesianiu przez sitko wsypuję do masy
kakaowej.3. Mieszam mieszadłami miksera.4.
Żółtka oddzielam od
białek.5. Dodaję do ciasta po jednym
żółtku ciągle mieszając.6.
Białka ubijam mikserem na sztywną pianę.7. Przekładam do ciasta i mieszam delikatnie łyżką.8. Ciasto przekładam do podłużnej formy, natłuszczonej i posypanej
bułką tartą o wymiarach ok. 10*30 cm.9. Piekę 50 minut w 180 stopniach C.10. Upieczone ciasto wyjmuję z formy, gdy lekko przestygnie smaruję pozostałą masą
kakaową po uprzednim nakłuciu patyczkiem i odstawiam do zastygnięcia.11. Następnie parzę
kawę i z wielką radością przystępuję do delektowania się przepysznym deserem.Pozdrawiam :-) Pyszności.......