ßßß Cookit - przepis na Z kokosem

Z kokosem

nazwa

Wykonanie

Jakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :)
Składniki:
35 dag mąki
25 dag cukru
1 kostka masła lub margaryny
12 łyżek słodkiego mleka
6 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao
Kokos:
20 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników.
Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę.
Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto.
Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/07/z-kokosem.html