Wykonanie
Jakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych
białek i nie wiedziałam co z tym zrobić.
Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do
kawy lub popołudniowej
herbaty. Większa ilość
białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu
białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa
kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :)

Składniki:35 dag
mąki25 dag
cukru1 kostka
masła lub
margaryny12 łyżek słodkiego
mleka6 jaj1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżeczki
kakaoKokos:20 dag wiórek
kokosowych20 dag
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego6
białka1 łyżka
mąki ziemniaczanejsok z 1/2
cytryny5 łyżek słodkiej
śmietankiWykonanie:
Masło, z
cukrem,
cukrem waniliowym i
żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję
mąkę z proszkiem,
kakao i
mleko.
Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z
ciastem, aż do połączenia składników.

Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę
kokosową:
białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami
cukier, wiórki i
mąkę. Na końcu
daję śmietanę.

Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto.

Na wierzch
daję pozostałe ciasto
czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy.
