ßßß
Składniki:35 dag mąki25 dag cukru1 kostka masła lub margaryny12 łyżek słodkiego mleka6 jaj1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczki kakaoKokos:20 dag wiórek kokosowych20 dag cukru1 opakowanie cukru waniliowego6 białka1 łyżka mąki ziemniaczanejsok z 1/2 cytryny5 łyżek słodkiej śmietankiWykonanie:Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników.
Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę.
Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto.
Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy.