Wykonanie
Taką zapiekankę przygotowuję dzień wcześniej,zostawiam w lodówce i po przyjściu z pracy zapiekam.Zapiekanki ratują mnie kiedy nie zawsze mam czas gotować a do tego ta wersja jest pyszna.

SKŁADNIKI :500 g
mięsa mielonego1-2
cebule pokrojone w drobną kostkę1 łyżka
oleju2 ząbki
czosnku drobno pokrojone1 puszka
pomidorów1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
gałka muszkatołowa1
jajko150 g
sera goudy1/2 kg
ziemniaków ugotowanych na półmiękko,pokrojonych w plastryPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na średniej grubości plastry,gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.Odcedzamy,przekładamy na talerz.
Cebulę i
czosnek podpiekamy w garnku na łyżce
oleju.Dokładamy
mięso,
pomidory z puszki,mieszamy rozbijając kawałki zbitego
mięsa mielonego.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy 2-3 szczypty
ziół prowansalskich,
sól,
pieprz oraz łyżkę
mąki,mieszamy (
mąka wciągnie
wodę z
mięsa).Do
mięsa wbijamy
jajko i nie gotując bardzo szybko mieszamy.Farsz jest już gotowy.Na dno wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego układamy plastry
ziemniaków,na to wykładamy farsz
mięsny i przykrywamy następną porcją
ziemniaków posypując je odrobiną
gałki muszkatołowej.
Ser ścieramy na tarce,posypujemy wierzch zapiekanki.Pieczemy w 180-190 *C,przez 20 minut aż
ser ładnie się przyrumieni.Zapiekankę podajemy gorącą,smacznego.

