ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ

PIEROGI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ

nazwa

Wykonanie

Pierogi są bardzo lubiane a cały ich sekret tkwi w dobrym cieście i farszu. Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą kiszoną i mieloną kiełbasą.
SKŁADNIKI:
1 kg maki tortowej
3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 jajko
mąka do podsypywania ciasta
FARSZ:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
liśc laurowy, ziele angielskie
pieprz
1 duża cebula
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko,wlewamy olej i zagniatając dolewamy wody tyle aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto.
Zostawiamy je aby odpoczęło, przykryte folią spożywczą na około 20 minut.
Kapustę gotujemy z zielem, liściem do miękkości, odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody i drobno kroimy.
Kiełbasę mielimy maszynka do mięsa, dodajemy do kapusty i drobno pokrojoną cebulę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, odrobina soli, mieszamy.
Techniki robienia pierogów są różne, niektórzy używają maszynki, lub wałkują placki i wycinają kółka, ale ja wolę tradycyjny sposób.
Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy je rękoma do uzyskania wałków które kroimy na małe kawałki.
Małe kawałki ciasta obtaczamy w mące,wałkujemy na placki nie zbyt cienkie bo ciasto jeszcze się rozciągnie po dodaniu farszu.
Na każdy placek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
Wodę zagotowujemy w dużym garnku z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy partiami po około 20 pierogów i gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Odcedzamy, wykładamy osobno na talerze (unikniemy sklejenia). Podajemy podsmażone na oliwie lub okraszone cebulką.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/pierogi-z-kapusta-i-kiebasa.html