Wykonanie
Pierogi są bardzo lubiane a cały ich sekret tkwi w dobrym cieście i farszu. Dzisiaj przygotowałam pierogi z
kapustą kiszoną i
mieloną kiełbasą.SKŁADNIKI:1 kg
maki tortowej3 szklanki ciepłej
wody3 łyżki
oleju1
jajkomąka do podsypywania ciastaFARSZ:1 kg
kapusty kiszonej0,5 kg
kiełbasy zwyczajnejliśc laurowy,
ziele angielskiepieprz1 duża
cebulaPRZYGOTOWANIE :
Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy
jajko,wlewamy
olej i zagniatając dolewamy
wody tyle aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto.Zostawiamy je aby odpoczęło, przykryte folią spożywczą na około 20 minut.
Kapustę gotujemy z zielem, liściem do miękkości, odcedzamy, wyciskamy nadmiar
wody i drobno kroimy.
Kiełbasę mielimy maszynka do
mięsa, dodajemy do
kapusty i drobno pokrojoną
cebulę. Przyprawiamy do smaku
pieprzem, odrobina
soli, mieszamy.Techniki robienia pierogów są różne, niektórzy używają maszynki, lub wałkują placki i wycinają kółka, ale ja wolę tradycyjny sposób.Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy je rękoma do uzyskania wałków które kroimy na małe kawałki.Małe kawałki ciasta obtaczamy w
mące,wałkujemy na placki nie zbyt cienkie bo ciasto jeszcze się rozciągnie po dodaniu farszu.Na każdy placek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
Wodę zagotowujemy w dużym garnku z łyżką
soli, na wrzątek wrzucamy partiami po około 20 pierogów i gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię
wody.Odcedzamy, wykładamy osobno na talerze (unikniemy sklejenia). Podajemy podsmażone na
oliwie lub okraszone
cebulką.Smacznego!



