ßßß Cookit - przepis na RAZOWE BUŁKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

RAZOWE BUŁKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszne, razowe bułki z farszem kapuściano - grzybowym. Idealne do barszczyku, chrupiące i pachnące.
SKŁADNIKI : na 10 bułek
250 g mąki żytniej
400 g mąki pszennej
100 g otrąb pszennych (najlepiej pomiesza ć pszenne z owsianymi)
1 jajko + jajko do posmarowania bułek
20 g świerzych drożdży
1 łyżeczka soli
kminek do smaku
1 łyżka oleju
1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
Farsz:
30 dkg kapusty kiszonej, ugotowanej do miękkości
kilka suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i ugotowanych
1 mała cebula
sól, pieprz
olej
PRZYGOTOWANIE :
Grzybki mielimy, cebulę drobno kroimy i podpiekamy na oleju. Mieszamy z ugotowana, odciśniętą kapustą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Drożdże mieszamy w 1/2 szklance wody. Suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy, posypując je mąką.
Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, farsz wykładamy na środek i równomiernie rozprowadzamy zostawiając wolne brzegi ciasta.
Zwijamy rulon, zlepiamy brzegi, smarując je wodą. Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej olejem.
Smarujemy bułki rozmąconym jajkiem i posypujemy utartym kminkiem w moździerzu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/12/razowe-buki-z-kapusta-i-grzybami.html