Wykonanie
Pyszne,
razowe bułki z farszem kapuściano -
grzybowym. Idealne do barszczyku, chrupiące i pachnące.
SKŁADNIKI : na 10
bułek250 g
mąki żytniej400 g
mąki pszennej100 g
otrąb pszennych (najlepiej pomiesza ć pszenne z owsianymi)1
jajko +
jajko do posmarowania
bułek20 g świerzych
drożdży1 łyżeczka
solikminek do smaku1 łyżka
oleju1 i 1/2 szklanka ciepłej
wodyFarsz:30 dkg
kapusty kiszonej, ugotowanej do miękkościkilka
suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i ugotowanych1 mała
cebulasól,
pieprzolejPRZYGOTOWANIE :
Grzybki mielimy,
cebulę drobno kroimy i podpiekamy na
oleju. Mieszamy z ugotowana, odciśniętą
kapustą, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Drożdże mieszamy w 1/2 szklance
wody. Suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy
jajko i wlewamy
wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy, posypując je
mąką.Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, farsz wykładamy na środek i równomiernie rozprowadzamy zostawiając wolne brzegi ciasta.Zwijamy rulon, zlepiamy brzegi, smarując je
wodą. Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej
olejem.Smarujemy
bułki rozmąconym
jajkiem i posypujemy utartym
kminkiem w moździerzu.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego.