ßßß





Tortownica śr 24 cmCiasto:3 jajka½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI¼ szklanki wody½ szklanki cukru+3 łyżki1 szklanka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jagodowa:330 ml śmietany kremowej 30%250 g serka mascarpone40 dag świeżych jagód½ szklanki wody4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyWykończenie:Bita śmietanaAżurki czekoladoweKuleczki czekoladoweLiście melisy cytrynowejSposób przygotowania:Ciasto:Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru,mieszankę wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.Masa jagodowa:Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą.Wstawić na całą noc do lodówki.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.