ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy

Torcik czekoladowo-jagodowy

nazwa

Wykonanie

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia, w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień.
Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania!
Tortownica śr 24 cm
Ciasto:
3 jajka
½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI
¼ szklanki wody
½ szklanki cukru+3 łyżki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
330 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
40 dag świeżych jagód
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
Bita śmietana
Ażurki czekoladowe
Kuleczki czekoladowe
Liście melisy cytrynowej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru,
mieszankę wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.
Masa jagodowa:
Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.
Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/torcik-czekoladowo-jagodowy.html