ßßß Cookit - przepis na Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Świetne lekkie ciasto które umili letni dzień na jogurcie ze świeżymi orzeźwiającymi owocami truskawek...Uwielbiam je za prostotę i łatwość w przygotowaniu, teraz w sezonie to nr 1!
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 budyń malinowy duży
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dag stopionej margaryny
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Masa jogurtowa:
44 dag jogurtu naturalnego greckiego
1 szklanka kremówki
5-6 łyżek cukru pudru
4-5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 kg świeżych truskawek
Dodatkowo_
3 galaretki truskawkowe
4 łyżki konfitury truskawkowej
Sposób wykonania:
Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.
Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia.
Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała
Smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/jogurtowiec-z-truskawkami.html