Świetne lekkie ciasto które umili letni dzień na jogurcie ze świeżymi orzeźwiającymi owocamitruskawek...Uwielbiam je za prostotę i łatwość w przygotowaniu, teraz w sezonie to nr 1!Składniki:Ciasto:5 jaj1 budyń malinowy duży3/4 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 dag stopionej margaryny1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowyMasa jogurtowa:44 dag jogurtu naturalnego greckiego1 szklanka kremówki5-6 łyżek cukru pudru4-5 łyżeczki żelatyny1 łyżka soku z cytryny1/2 kg świeżych truskawekDodatkowo_3 galaretki truskawkowe4 łyżki konfitury truskawkowejSposób wykonania:Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką.Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia.Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężałaSmacznego ;-)