Wykonanie
Uwielbiam to ciasto - robię je co roku, kiedy już pojawiają się
truskawki. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:pół kilo
truskawek1 kostka
margarynygęsty ugotowany
budyń na
mleku1-2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:tężąca
galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniukilkanaście
truskawek do dekoracjiSposób przygotowania:1. Ubić pianę z
białek, dodać po jednym
żółtku,
cukier, następnie
mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.2. Przygotować krem: Utrzeć
margarynę z
cukrem, dodać zimny
budyń i całość połączyć.3. Część
truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione
truskawki, wymieszać, a następnie
truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.4. Ostudzony
biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim
biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte
truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą
galaretką truskawkową. Schować do lodówki.
Smacznego!!!