ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki krupczatki1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:pół kilo truskawek1 kostka margarynygęsty ugotowany budyń na mleku1-2 łyżki cukru pudruDodatkowo:tężąca galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniukilkanaście truskawek do dekoracjiSposób przygotowania:1. Ubić pianę z białek, dodać po jednym żółtku, cukier, następnie mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.2. Przygotować krem: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zimny budyń i całość połączyć.3. Część truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione truskawki, wymieszać, a następnie truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą galaretką truskawkową. Schować do lodówki.
Smacznego!!!