ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam to ciasto - robię je co roku, kiedy już pojawiają się truskawki. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
pół kilo truskawek
1 kostka margaryny
gęsty ugotowany budyń na mleku
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
tężąca galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu
kilkanaście truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ubić pianę z białek, dodać po jednym żółtku, cukier, następnie mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.
2. Przygotować krem: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zimny budyń i całość połączyć.
3. Część truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione truskawki, wymieszać, a następnie truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.
4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą galaretką truskawkową. Schować do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/05/ciasto-z-truskawkami.html