ßßß
(przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki)Ciasto:1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia125g margaryny1 jajko1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu2 i 1/4 szklanki mleka1 duży budyń (u mnie śmietankowy)1/2 kg świeżych truskawekKruszonka:60g zimnej margaryny1/2 szklanki mąki1/4 szklanki cukru1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
