ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ja nazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość.
(przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g margaryny
1 jajko
1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu
2 i 1/4 szklanki mleka
1 duży budyń (u mnie śmietankowy)
1/2 kg świeżych truskawek
Kruszonka:
60g zimnej margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.
2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.
3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/proste-ciasto-z-truskawkami-budyniem-i.html