ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe igloo

Truskawkowe igloo

nazwa

Wykonanie

Kocham.
Truskawki!
Rozpoczynam na blogu.
Truskawkowy tydzień.
700 post!
inspiracja
4 jajka
pół szklanki cukru
50 gram margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
3/4 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
500 gram truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać stopniowo cukier.
Następnie dalej miksując dodawać po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać już ręcznie.
Wlać margarynę i porządnie wymieszać ciasto.
Ciasto wylać na blachę (22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temp. 180 st.C.
Upieczone ciasto razem z papierem przełożyć do foremki keksówki.
Delikatnie docisnąć ciasto do dna, a boki do brzegów formy.
Połowę truskawek zmiksować na mus.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie.
Do ostygniętej galaretki dodać zmiksowane truskawki.
Na biszkopcie poukładać resztę (całych) truskawek, następnie wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/truskawkowe-igloo.html