Wykonanie
Najprostsze i najszybsze ciasto, koniecznie do zrobienia. Idealne dla smakoszy domowych wypieków, nieznoszących przy tym za dużo kuchennej krzątaniny. Jest pyszne, a na drugi dzień jeszcze lepsze. W roli tłuszczu występuje tutaj
olej. Ciasto ma smak bardzo delikatnego
biszkoptu. Nie warto go piec w małej ilości, bo znika w expresowym tempie. Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczkę lub na plażę, po prostu idealne ciasto na wakacje. Z
truskawkami i
jagodami smakuje wyśmienicie, ale nadadzą się tu każde inne letnie
owoce. Bardzo polecam.Składniki na blaszkę (28 cm x 40 cm)
2 szklanki
mąki orkiszowej jasnej6303/4 szklanki
cukru5
jajek L150 ml
oleju rzepakowego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia500 g
truskawek100 g
jagód2 łyżki
cukru perłowego
cukier puderPRZYGOTOWANIE:
dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczeniapiekarnik nastawić na 190°Cumyć i odszypułkować
truskawkiżółtka odzielić od
białekbiałka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce
cukru i
żółtkado ubitych na puszysty kogel-
mogel jajek dodawać na mniejszych już obrotach porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
olejciasto wylać do przygotowanej formy i wyrównać
łopatką na ciasto nałożyć przekrojone na pół
truskawki przecięciem do góry. Pomiędzy
truskawki poukładać
jagody. Posypać
cukrem perłowympiec w 190-200°C 40 - 45 minut do zezłoceniastudzić na kratce. Posypać
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !