ßßß Cookit - przepis na Lekkie orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato

Lekkie orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato

nazwa

Wykonanie

Najprostsze i najszybsze ciasto, koniecznie do zrobienia. Idealne dla smakoszy domowych wypieków, nieznoszących przy tym za dużo kuchennej krzątaniny. Jest pyszne, a na drugi dzień jeszcze lepsze. W roli tłuszczu występuje tutaj olej. Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu. Nie warto go piec w małej ilości, bo znika w expresowym tempie. Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczkę lub na plażę, po prostu idealne ciasto na wakacje. Z truskawkami i jagodami smakuje wyśmienicie, ale nadadzą się tu każde inne letnie owoce. Bardzo polecam.
Składniki na blaszkę (28 cm x 40 cm)
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej630
3/4 szklanki cukru
5 jajek L
150 ml oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
100 g jagód
2 łyżki cukru perłowego
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
piekarnik nastawić na 190°C
umyć i odszypułkować truskawki
żółtka odzielić od białek
białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru i żółtka
do ubitych na puszysty kogel-mogel jajek dodawać na mniejszych już obrotach porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej
ciasto wylać do przygotowanej formy i wyrównać łopatką na ciasto nałożyć przekrojone na pół truskawki przecięciem do góry. Pomiędzy truskawki poukładać jagody. Posypać cukrem perłowym
piec w 190-200°C 40 - 45 minut do zezłocenia
studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/orkiszowe-ciasto-z-truskawkami-na-lato.html