Wykonanie
Ciasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo
truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą "
truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z
truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby
galaretka nie wsiąkła nam w
biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla "truskawkowyjadaczów" :)
'wykwintny tuskawkowiec'Składniki:*
biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm):- 50g
masła- 4
jajka- 0,5 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* masa:- 500g świeżych
truskawek- 2
galaretki truskawkowe- 1 szklanka wrzątku
Masło rozpuścić i wystudzić. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo
cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodawać stopniowo
mąkę i
proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać rozpuszczone
masło. Zmiksować do połączenia się składników.Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 15-20 minut ( do tzw."suchego patyczka".Po wyjęciu
biszkoptu z piekarnika,
biszkopt przełożyć (razem z papierem) do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić.W
między czasie przygotować masę
truskawkową.Połowę
truskawek zmiksować w blenderze.Obie
galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Dodać mus z
truskawek. Odstawić do lekkiego stężenia (jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej
galaretka nam wsiąknie w
biszkopt!).Pozostałe
truskawki ułożyć na
biszkopcie i zalać tężejącym musem z
truskawek.Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc)Przed podaniem ciasto wyłożyć na talerz i oderwać z wierzchu papier. Oprószyć
cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą.Smacznego!
* przepis pochodzi ze strony 'Moje ciasto'