Wykonanie
Kluski:1 kg gotowanych
ziemniakówokoło 25-30 dag
mąki ziemniaczanej1
jajko1/2 łyżeczki
soliPotrawka
mięsna:1/2 kg
szynki wieprzowej1/2 litra
wody lub
bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek!1 duża
cebula2
marchewki1
pietruszka3 łyżki
oleju3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowy1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
przyprawy z
suszonymi pomidorami i
czosnkiem niedźwiedzim2-3 łyżeczki
mąki pszennejsól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób przygotowania:Przygotowanie klusek:Gotowane
ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do
mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone
ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną -na równo z
ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję
ziemniaków, wbijamy
jajko, wsypujemy
sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.

Przygotowujemy potrawkę:
Mięso myjemy kroimy w równą kostkę tak samo kroimy
cebulę, w rondelku rozgrzewamy
olej wrzucamy
mięso z
cebulą doprawiamy
przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej
marchewkę i
pietruszkę zalewamy 1/2 litra
wody lub
bulionu i dusimy pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z
maki-rozrobionej w małej ilości
wody.Zagotowujemy .Podajemy z kluskami.

Życzę smacznego ;-)

