ßßß
 
            
        
 SKŁADNIKI1,5 kg ziemniaków100 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 jajkasólNa farsz500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso1 cebula6 ząbków czosnku1 jajko1 łyżka majerankusól i świeżo mielony czarny pieprz do smakuokrasa: cebulaWYKONANIEPołowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok. Ziemniaki surowe od razu mieszamy z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje.Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal.Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.Doprawiamy masę do smaku solą, wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy.Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut.Podajemy okraszone podsmażaną cebulkąZ takiej porcji wyjdzie nam ok 20 kartaczy.
SKŁADNIKI1,5 kg ziemniaków100 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 jajkasólNa farsz500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso1 cebula6 ząbków czosnku1 jajko1 łyżka majerankusól i świeżo mielony czarny pieprz do smakuokrasa: cebulaWYKONANIEPołowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok. Ziemniaki surowe od razu mieszamy z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje.Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal.Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.Doprawiamy masę do smaku solą, wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy.Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut.Podajemy okraszone podsmażaną cebulkąZ takiej porcji wyjdzie nam ok 20 kartaczy.


 SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.