ßßß Cookit - przepis na Torcik śmietanowo-anansowy

Torcik śmietanowo-anansowy

nazwa

Wykonanie

Dziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko.
Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje.
Do jego przełożenia użyłam dżemu pomarańczowego firmy STREAMLINE który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY, jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku.
Składniki
Kruche ciasto:
15 dag mąki pszennej
5 dag cukru
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Biszkopt:
3 jajka
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
8 dag cukru
3 łyżki zimnej wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
700 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 puszka ananasa
50 g płatków migdałowych
20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE
Sposób przygotowania
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .
Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
Życzę smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/01/torcik-smietanowo-anansowy.html