Wykonanie
Dziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko.Taki torcik
śmietanowo-
ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na
stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje.Do jego przełożenia użyłam
dżemu pomarańczowego firmy STREAMLINE który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY, jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą
słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku.


SkładnikiKruche ciasto:15 dag
mąki pszennej5 dag
cukru10 dag
masła1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyBiszkopt:3
jajka5 dag
mąki pszennej5 dag
mąki ziemniaczanej16 g
cukru waniliowego8 dag
cukru3 łyżki zimnej
wody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:700 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudru1
cytryna1 puszka
ananasa50 g
płatków migdałowych20 dag
dżemu pomarańczowego STREAMLINESposób przygotowaniaKruche ciasto:
Mąkę wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
wodę oraz
żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki
wody i
cukier, następnie dodać
żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce
mąkę pszenną wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.

Krem: Z
cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml
wody, wsypać
żelatynę i podgrzewać w kąpieli
wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną
żelatynę , zmiksować.
Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .

Przełożenie: Kruchy spód posmarować
dżemem pomarańczowym przykryć
biszkoptem lekko nasączyć
sokiem z ananasów posmarować ¾
kremu śmietankowego wciskając pokrojone
ananasy przykryć drugim krążkiem
biszkopta lekko nasączyć
sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.Życzę smacznego!