Wykonanie
Delikatny jabłecznik na puszystym
biszkopcie z
galaretką i masą z
białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie!

SkładnikiNa dużą blachę o wym 37/24Ciasto:7 jaj3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki tortowej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
masła lub
margarynyMasa:1,5 kg
winnych jabłek2
galaretki agrestowe lub
kiwi3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
soku z cytrynyWierzch:500 g kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru ze szczyptą
cynamonu1 łyżka
żelatyny200 g
białej czekolady150 g małych bezików+kilka całych do dekoracjiSposób przygotowaniaCiasto:
Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec
cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy
żółtka i mieszamy chwilę,
mąkę pszenną przesiewamy z
mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone
masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę.Masa:
Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy
cukry dodajemy
sok z cytryny oraz 2 łyżki
wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy
galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ze 100 ml
śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę
żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia
żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z
cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną
czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi
bezami i podajemy.