Wykonanie
Dziś mam da Was bardzo świąteczne, oryginalne ciasto
mandarynkowe:) Założę się, że rzadko kto z Was jadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe
mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z
jajek i mielonych
migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba
mąki (ani
masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a
lukier i kandyzowane
mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki
czemu ciasto pięknie prezentuje się na
stole.Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach: jedna z całymi zmiksowanymi
mandarynkami, wraz ze skórką, druga zaś już z obranymi wcześniej
mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi
owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was:) A poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie Was ochota:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:5
mandarynek (w zależności od wielkości - ma być około 400 g)6
jajek2 1/3 szklanki mielonych
migdałów (250 g)1 szklanka + 2 łyżki
cukru (225 g)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego)1,5 łyżeczki ekstraktu z
waniliiSKŁADNIKI NA KANDYZOWANE
MANDARYNKI DO DEKORACJI:3
mandarynki1 szklanka
wody1 szklanka
cukruSKŁADNIKI NA
LUKIER:1,5 szklanki
cukru pudrusok z 1-2
mandarynekWYKONANIE:CIASTO:
Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego jaką wersję wolisz) włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną
wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj je:1) ze skórką - 2 godziny na wolnym ogniu2) bez skórki - 1 godzinę na wolnym ogniu.Po tym czasie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.Ostudzone
mandarynki przekrój (rozdziel) na pół, usuń ewentualne pestki i zmiksuj całe
owoce razem ze skórką lub bez skórki (jeśli tak zostały przez Ciebie ugotowane) w malakserze lub blenderze na drobno lub drobniutko posiekaj ręcznie.Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wysmaruj lekko
olejem. Wyłóż papierem do pieczenia całą tortownicę, dobrze dociśnij papier.Całe
jajka ubij mikserem przez około 2-3 minuty.Dodaj do nich
cukier,
migdały i
proszek do pieczenia i zmiksuj wszystko dokładnie na najniższych obrotach miksera.Dorzuć do tego zmiksowane
mandarynki i ponownie zamieszaj całość mikserem na najniższych obrotach.Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez około 40-60 minut. Jeśli po 20-25 minutach ciasto zacznie za bardzo się przypiekać, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.Rozpocznij sprawdzanie ciasta po około 35-40 minutach wbijając w nie patyczek - jeśli ciasto nie oblepia patyczka to znaczy, że jest gotowe. Ja piekłam je przez 50 minut.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia.Gdy będzie już zimne, wyjmij je z formy, ostrożnie odklejając papier po bokach.KANDYZOWANE
MANDARYNKI:Zagotuj w garnuszku
wodę z
cukrem i wrzuć do niej pokrojone w grubsze plasterki
mandarynki.Gotuj
owoce 20 minut.Odcedź i ostudź.
LUKIER:Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie
cukier puder z wyciśniętym
sokiem z
mandarynek, tak, aby nie było żadnych grudek.Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki
mandarynek. Gotowe! Smacznego!
źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego)