ßßß
Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie w 20 minut, na jednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka z brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki mąki pszennejWYKONANIE:Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem).Obtocz je dokładnie w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek).Przełóż rybę na talerz.Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty(uważaj, żeby się nie zrumieniła), a następnie dolej około 0,5 puszki soku z brzoskwiń, zamieszaj.Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut .Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego!