Wykonanie

Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej
ryby, w tym wypadku
dorsza, z soczystymi, słodkimi
brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za
rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich
bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie w 20 minut, na jednej patelni, z kilku dosłownie składników.
Rybka z
brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g
filetów z ryby (użyłam
dorsza, może to być również
morszczuk lub
mintaj)1 puszka
brzoskwiń1
cebula3 łyżki
ketchupu pikantnego
oliwa z oliwek lub dobry
olejsok z cytrynysólświeżo zmielony
pieprz0,5 łyżeczki
cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki
mąki pszennejWYKONANIE:Filety
posól, popieprz i
skrop lekko
sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem).Obtocz je dokładnie w
mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej
oliwie lub
oleju (4-5 łyżek).Przełóż
rybę na talerz.Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki
oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty(uważaj, żeby się nie zrumieniła), a następnie dolej około 0,5 puszki
soku z brzoskwiń, zamieszaj.Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę
brzoskwinie, dołóż
ketchup,
posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę
cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut .Na talerz wyłóż część sosu z
brzoskwiniami, na to wyłóż
rybę i polej resztą sosu
brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego!