Wykonanie
Breaded fish with braised vegetables - scroll down for EnglishUsprawiedliwiam się, bo ostatnio, jak pewnie część z Was zauważyła, moja blogowa aktywność nieco spadła. Zaniedbałam trochę odwiedziny innych blogów i komentarze, zmniejszyła się też częstotliwość zamieszczania postów. Tak zapewne będzie przez najbliższe parę tygodni, ale to tylko tymczasowe zaniedbanie! ;) Na gotowanie czy też pieczenie, a w tym także na nowe pomysły zwyczajnie brakuje mi ostatnio czasu. Przede mną kulminacyjna część naukowych zmagań związanych z ukończeniem edukacji akademickiej i to one są wszystkiemu
winne (a właściwie ja jestem
winna, bo wcześniej się z nimi skutecznie nie uporałam). Mam nadzieję, że szybko sobie z nimi poradzę, liczę oczywiście na wasze kciuki! ;) To tyle gwoli wyjaśnienia - czułam, że muszę się trochę uzewnętrznić w tej sprawie.A jeśli chodzi o
rybę po grecku, to - wbrew nazwie, typowo polskie danie, o którym Grecy nie mają pojęcia ;) Może niektórym z Was kojarzy się jednoznacznie ze świętami, ale u mnie pojawia się także na co dzień. Kolory urzekają. Uwielbiam na ciepło. Po prostu muszę ją sobie podgrzać. Koniecznie dla mnie do tego
chleb z
masłem, no i widelec w ruch! Klasyk. Polecam :)

Składniki:ok. 700-1000 g mrożonych
filetów rybnych (np.
dorsz,
morszczuk lub
mintaj)
mąka kukurydziana do panierowania (można użyć pszennej)1
jajko do panierowania (można pominąć)duża
cebula3-4
marchewki - starte1 duża
pietruszka - startasłoik
koncentratu pomidorowego (ok. 150-200 g)
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Filety z ryby rozmrozić i odsączyć z
wody. Można skropić
sokiem z cytryny. Przyprawić
solą i
pieprzem, panierować w
jajku i
mące (lub w samej
mące) i smażyć na rozgrzanym
oleju do zarumienienia obu stron. Po usmażeniu kawałki
ryby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podzielić na mniejsze części i odstawić.
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę i zeszklić na
oleju na osobnej, dość dużej patelni. Gdy
cebula się zeszkli dodać do niej startą
marchew oraz
pietruszkę, wymieszać i dusić wszystko około 20 minut aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy i wymieszać, dodać
pieprzu i
soli do smaku.
Rybę oraz warzywa przekładać warstwami do dużej salaterki. Na samo dno nałożyć kilka kawałków
ryby, następnie przykryć je duszonymi warzywami, ułożyć kolejne kawałki
ryby, dalej warzywa i tak do wyczerpania składników. Odstawić do "przegryzienia się" smaków, najlepiej na kilka godzin do lodówki (po wstępnym przestudzeniu). Podawać na zimno lub po podgrzaniu, do ulubionego
pieczywa.


BREADED FISH WITH BRAISED VEGETABLESIn Poland it is called "Greek-style fish" ("
ryba po grecku"), but it has nothing to do with Greek cuisine. It is often served on Christmas Eve dinner but not only. It's good as a daily meal, served cold or hot.Ingredients:about 700 g white fish filletscornmeal for breadingegg for breading, beaten (you can skip that and use only cornmeal)1 onion diced3-4 carrots peeled and grated1 root parsley peeled and gratedabout 150-200 g of tomato concentratesalt, pepper, oil for fryingPreparation:Cover fish fillets with egg and cornmeal breading and fry them on hot oil until golden, on both sides. After that you can put them aside on the paper towel to get rid of extra oil. Divide them in smaller pieces. On the other frying pan fry diced onion on the low heat until soft. Add grated carrots and root parsley. Braise for about 20 minutes on the low/middle heat until vegetables are soft, stir from
time to
time. Add tomato concentrate, mix and season with salt and pepper. Put fish and vegetables in a large bowl in layers. Put some fish on the bottom, cover with some vegetables, then again - some fish pieces and vegetables on the top. It's good to leave it for few hours and put in the fridge, so all flavoures are well combined.
Serve cold or hot with bread.Thank you for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)