Wykonanie

Dziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z
owocami zalegał mi dorodny
melon:) Postanowiłam połączyć go z
mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ
melon to bardzo delikatny
owoc, padło na równie delikatne
filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw:
kurkumą i
pieprzem cayenne chilli, które razem użyte mają bardzo silne właściwości antynowotworowe. Potrawa wyszła bardzo lekka, smak
melona jest delikatnie wyczuwalny, ale
owoc kompletnie nie dominuje nad daniem. Wiekszej
słodyczy całości nadały
pędy bambusa, które również dodałam pod koniec smażenia. Ogólnie: coś innego, coś dobrego - bardzo polecam!SKŁADNIKI (porcja na 3-4 osoby):2 duże
filety z piersi kurczaka0,5
melona (użyłam
miodowego)1 puszka
pędów bambusa0,5
cebuli3 ząbki
czosnku8 łyżek
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki
kurkumy1/3 - 0,5 łyżeczki
pieprzu cayenne chilli3/4 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka suszonej
kolendry (ja utarłam ziarenka w moździerzu)1/3 - 0,5 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
kolorowego pieprzuSPOSÓB WYKONANIA:
Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek. Następnie pokrój je w grubą kostkę (około 1,5-2 cm).
Kurczaka wrzuć do miski, dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego
kurkumę,
cayenne,
sól i
pieprz, zalej 3 łyżkami
oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw
mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą.Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek
oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną w bardzo drobną kosteczkę
cebulę. Zeszklij ja przez 2-3 minuty, po czym dodaj zamarynowane
mięso. Podsmaż je ze wszystkich stron przez kilka minut, następnie dodaj do niego odcedzone
pędy bambusa i
melon pokrojony w grubą kostkę (około 2 cm). Posyp całość
słodką paryką i
kolendr ą, wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3-4 minuty. Mozesz ewentualnie dosolić i dopieprzyć potrawę jeszcze odrobinę do smaku. Gotowe!
Kurczaka podawaj z ugotowanym
ryżem basmati lub zwykłym. Smacznego!