ßßß Cookit - przepis na Ciasto śnieżka

Ciasto śnieżka

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dziś podrzucam Wam propozycję na ciasto świąteczne, to akurat jedyne ciasto, jakie piekłam na Boże Narodzenie.
Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną.
Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Składniki (blaszka 36x24 cm):
Ciasto:
25 dag masła / margaryny
6 jajek
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
Masa śnieżkowa:
1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody
1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Sposób wykonania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać.
3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą.
4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut.
5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką.
6. Przełożyć ciasto (od dołu):
jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania.
8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/03/ciasto-sniezka.html