Wykonanie
Placek trochę pracochłonny ale bardzo smaczny
Ciasto 110 dkg.
margaryny1/2 szkl.
cukru pudru1/2 szkl.
mąki4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 dkg. mielonych
orzechów włoskichCiasto 2Wszystkie składniki takie same jak w placku 1, tylko dodać 2 łyżki
kakao.Ciasto 3Składniki takie same jak ciasto 1, 2 tylko zostawić bez dodatkówMasa30 dkg.
cukru1/2 szkl.
mleka4 łyżki
kakao25 dkg.
masłagalaretka zielonagalaretka czerwonaSposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem na puch, dodawać po jednym
żółtku, ucierać.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia i
orzechami, porcjami dodawać do utartej
margaryny na koniec dodać pianę z
białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając
kakao a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 *C.WYKONANIE MASY:
Cukier,
mleko i
kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając, po wystudzeniu masa powinna
mieć konsystencje ciągnącej
krówki.
Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę.
Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość
wody).PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek
orzechowy połowa masy,
galaretka zielona, placek bez dodatków, masa,
galaretka czerwona, placek z
kakao, placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.