ßßß
Ciasto 110 dkg. margaryny1/2 szkl. cukru pudru1/2 szkl. mąki4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia4 dkg. mielonych orzechów włoskichCiasto 2Wszystkie składniki takie same jak w placku 1, tylko dodać 2 łyżki kakao.Ciasto 3Składniki takie same jak ciasto 1, 2 tylko zostawić bez dodatkówMasa30 dkg. cukru1/2 szkl. mleka4 łyżki kakao25 dkg. masłagalaretka zielonagalaretka czerwonaSposób przygotowaniaMargarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając kakao a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 *C.WYKONANIE MASY: Cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając, po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencje ciągnącej krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody).PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek orzechowy połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao, placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.