Wykonanie
W ubiegły weekend były chrzciny w mojej rodzinie. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie
jabłek,
orzechów i
ananasa oraz orzeźwiającej
galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki6
jabłek1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu4
jajka1 szklanka siekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejKrem:
syrop z
ananasa (zalewa z puszki)3 łyżki
cukru kryształu3
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:2
galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)1 puszka
ananasów1 kostka
masłakandyzowane
wiśnie /
czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką
cukru.2.
Białka ubić, dodać pozostały
cukier i
żółtka. Dodać
jabłka razem z powstałym
sokiem i
orzechy. Następnie dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.3.Większość
soku z ananasów zagotować, a mniejszą część wymieszać z
żółtkami,
cukrem i
mąką. Mieszankę wlać na gotujący się sok, szybko zamieszać i gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny
budyń.4.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć
ananasy, w środek
ananasów włożyć kandyzowane
czereśnie / drylowane
wiśnie /
truskawkę. Całość zalać tężącą
galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by
galaretka stężała.Smacznego!!!