Wykonanie
Warto wypróbować nawet przed świętami

SKŁADNIKI6jajszklanka
cukrucukier waniliowyszklanka
mąki tortowejłyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSKŁDNIKI MASY
JABŁKOWEJ1 1/2 kg
jabłek2 opakowania
galaretki cytrynowej1/2 szklanki
cukrukostka
masła2
żółtkaPRZYGOTOWANIE CIASTA
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną masę. Ubijają dodac
cukier ,
cukier waniliowy. Ubijać ,aż
cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać
żółyka , chwilę ubijać. Obie
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jaj. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicyo średnicy 25 cm wyłozonej papierem . Piec w temperaturze 180 stopni C 40 min. Ostudzone przekroic na trzy plackiPRZYGOTOWANIE MASY
JABŁKOWEJJabłka umyć pokroić na ósemki, obtoczyć w cukrze, skarmelizować, podlać 3 łyżkami
wody, dusić 5 minut. Zmiksować ostudzić. Galatertkę rozpuścic w
trzech szklankach
wody, połączyć z
jabłkami.
Masło utrzeć
zzółtkiem na puch i stopniowo łączyć z gęstniejącą masą
jabłkową. Dwa placki przełożyć masą kremową złozyć , dowolnie ozdobić.SMACZNEGO MOŻE MIKOŁAJ TEŻ SPRÓBUJE