Wykonanie
W moje urodziny (27.01) przypada Dzień
Czekoladowego Tortu (Chocolate
Cake Day). Stąd przepis na tort
czekoladowy z dodatkiem
wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)


Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki
kakao1 łyżka
olejuKrem:500 g
serka mascarpone250-300 ml
śmietanki 30%200-250 g kremu typu nutella1/2 szklanki
wiśni (z
syropu lub
nalewki)Dodatkowo:
syrop z
wiśni ze słoika
wiśnietarta gorzka czekoladagalaretka z
czarnej porzeczki1
galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość
wody)

Sposób wykonania:1.Robimy
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier,
potem kolejno
żółtka,
mąki z
proszkiem do pieczenia, a na koniec
olej. Na wytłuszczoną i obsypaną
bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem:
mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą
śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy
wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy
syropem z
wiśni, wierzch cienko smarujemy
galaretką z
czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy
galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez
wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy
wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę
galaretkę wiśniową. Krawędzie
tortu posypujemy tartą
gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce.Smacznego!!!

P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców :)