Wykonanie
Bardzo podobne ciasto robiła moja babcia i ciocia. Jak zobaczyłam na nie przepis, wiedziałam, że z pewnością go zrobię! Polecam!

Składniki:Ciasto:3/4 kostki
margaryny3/4 szklanki
cukru3 łyżki
wody3
jajka2 i 1/2 szklanki
mąki2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyaromat cytrynowy+
brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewyPianka:5
białek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1
budyń śmietankowy1
budyń malinowySposób przygotowania:1. Robimy ciasto:
cukier,
wodę i
margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy.2.
Białka ubijamy na sztywno, łączymy z
cukrem waniliowym,
żółtkami,
mąką, proszkiem, roztopioną
margaryną z
cukrem i aromatem. Miksujemy do połączenia składników.3. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm), układamy na cieście cząstki
brzoskwiń, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.4. W międzyczasie
białka ubijamy z
cukrem, a
potem dodajemy budynie i
olej, Miksujemy.5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie piankę i całość pieczemy jeszcze 20-30 minut do zrumienienia się pianki.Źródło: Ciasta,
ciastka,
ciasteczka...