ßßß
Składniki:50 dag sera białego4 jajka2 szklanki mąki4 łyżki śmietany 18%6 łyżek cukru1 cukier waniliowy1 łyżka wódki (użyłam spirytusu)1 płaska łyżeczka soli2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonejolej do smażeniacukier puder po posypania1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski.2. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!
P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)
A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie :)