Wykonanie
Karnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w
sumie dopiero co się pojawiła, znalazłam przepis na
serowe małe pączki. Zrobiłam wczoraj - są super :)

Składniki:50 dag
sera białego4
jajka2 szklanki
mąki4 łyżki
śmietany 18%6 łyżek
cukru1
cukier waniliowy1 łyżka
wódki (użyłam
spirytusu)1 płaska łyżeczka
soli2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonejolej do smażenia
cukier puder po posypania1.
Mąkę,
sól i
sodę przesiewamy do miski.2.
Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać
mąki.4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
olej.5. Dłonie zwilżamy
wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości
orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na
olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!

P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)

A może
rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na
serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie :)
