Wykonanie
            Pączki 
serowe to moje ulubione pączki.. Kiedyś miałam taką jazdę na ich punkcie, że codziennie wchodziłam do 
cukierni i pytałam o 
serowe pączki, a że nie wszędzie można je kupić, czasami zaliczałam tych 
cukierni kilka w ciągu dnia :)Jeśli chodzi o Tłusty Czwartek, to zawsze mam jedno skojarzenie - najwspanialsze pączki świata - pączki Babci Tereski. Mam nadzieję, że i w tym roku będą. Takich pączków nie ma w cukierniach, nawet w tych najlepszych, smak pączków Babci Tereski jest od lat taki sam, pączki są chrupiące i najlepsze bez lukru i bez 
cukru pudru..

SKŁADNIKI650 g 
twarogu półtłustego350 g 
mąki5 
jajek5 łyżek 
śmietany 18%7 łyżek 
cukru1 łyżka 
wódki1 łyżeczka 
soli2,5 łyżeczki 
sody oczyszczonej1 opakowanie 
cukru waniliowegook. 0,5 l 
oleju do smażeniaPRZEPISDo dużej miski wpijamy 
jajka i roztrzepujemy je, następnie dodajemy 
cukier i 
cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.W osobnym naczyniu 
twaróg ugniatamy tłuczkiem do 
ziemniaków.Do kolejnej miski przesiewamy 
mąką, dodajemy 
sól i 
sodę oczyszczona, Wszystko razem mieszamy.Do miski z 
jajkami dodajemy 
twaróg, 
śmietanę i 
wódkę. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie partiami dodajemy 
mąkę z 
solą i 
sodą, cały czas mieszając.W garnku rozgrzewamy 
olej. Z ciasta formujemy kulki (ciasto jest dość kleiste - zamiast dłoni można pomóc sobie dwiema małymi łyżeczkami - nabieramy na jedną łyżeczkę ciasto, a drugą delikatnie ściągamy ciasto już w garnku nad 
olejem).Smażymy pączki kilka minut z dwóch stron, aż będą złocisto rumiane. Po usmażeniu pączki odsączmy na ręczniku papierowym. Na koniec posypujemy 
cukrem pudrem.
