Wykonanie
Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny!


Składniki:70 dag
mięsa wieprzowego - tutaj
szynka40 dag
wątróbki drobiowej20 dag
słoniny3
jajkaliść laurowykilka ziarenek
ziela angielskiegokminekpół łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprz,
imbir do smaku3 łyżki suszonej
natki pietruszki2
cebule3 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:1.
Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać
wodą i dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz i
kminek i g o tować do miękkości. Mię so wyciągnąć z
wywaru (ale nie wylewać, bo si ę przyda).2. 15 dag
słoniny pokroić w kosteczkę.
Cebulę i
czosnek posie kać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę ol eju. Zrumienić ce bulę z
czosnkiem, następnie dodać pokrojoną
słoninę i całość dusić 15 minut.4. Do pa telni dodać
wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5.
Mięso wi e przowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do
mięsa 3
razy. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą,
pieprzem i
imbirem, dodać
natkę pietruszki. Wbić
jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo
wywar z goto
wania wieprzowiny (ja dolałam za ma ło
wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej).6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej
słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C p rzez 50 m inut .Smacznego!!!Źródło: Pati197799