ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem

Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.
Składniki:
makaron cannelloni
50 dag mięsa mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki bulionu
3 ząbki czosnku
1 puszka zielonego groszku
20 dag żółtego sera
50g masła
3 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
s ó l, pieprz
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
olej
Sposób przygotowania:
1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek.
2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/cannelloni-z-miesem-mielonym-i-zielonym.html