ßßß
Zaczynamy od obrania pieczarek i starcia ich na tarce na najgrubszych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelniach – na jednej smażymy pieczarki (przyprawiając je solą i pieprzem), na drugiej cebulkę z czosnkiem dokładając po chwili mięso mielone – również przyprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką ziół prowansalskich.ReklamaDokładamy 4 łyżki przecieru pomidorowego, kiedy mięso mielone będzie już zrumienione.Kiedy woda z pieczarek odparuje, a mięso będzie już usmażone, łączymy je ze sobą. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i przechodzimy do sosu beszamelowego.



W mniejszym garnku czy też rondelku roztapiamy 4 łyżki masła. Następnie wsypujemy 4 łyżki mąki i bardzo energicznie mieszamy, by mąka się nie zbryliła. Wlewamy 3 szklanki mleka i całość razem trzymamy na gazie aż do momentu zagotowania się. Pod koniec (kiedy widzimy że mleko już powoli podchodzi go góry) przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Siekamy natkę pietruszki i wkładamy do miski z przestudzonym farszem – całość razem mieszamy i sprawdzamy czy dobrze przyprawiłyśmy.Farsz nakładamy małą łyżeczką (tak wygodnie) do surowych rurek Cannelloni. Następnie układamy je w cienko wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i grubo posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210’C na jakieś 40 minut – po wyjęciu makaron powinien być już miękki. Ja wyjęłam po 35-ciu, dzięki temu miałam bardzo smaczny makaron al denteDanie proste i smaczne – może tylko ciutkę czasochłonne z racji nadziewania rurek, ale warto