Wykonanie

Pomysł na obiad zapoczątkowało kupienie przeze mnie
makaronu Cannelloni, czyli dość sporych rurek, o średnicy mniej więcej 3 cm, które można wypełnić w zasadzie dowolnym farszem. Wystarczy pomysł, smak na coś, a reszta pójdzie łatwo!Składniki :opakowanie
makaronu Cannelloni (25 rurek w środku – farszu na 20)50 dag
mięsa mielonego40 dag
pieczarek4 łyżki
przecieru pomidorowego70-100 g twardego
żółtego sera do posypania2 ząbki
czosnku1
cebulkanatka pietruszkiPrzyprawy :
sól,
pieprz, płaska łyżeczka
ziół prowansalskicholej do smażeniaodrobinka
margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos beszamelowy :4 łyżki
masła4 łyżki
mąki3 szklanki
mlekapieprzgałka muszkatołowa
Zaczynamy od obrania
pieczarek i starcia ich na tarce na najgrubszych oczkach.
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę,
czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy odrobinę
oleju na patelniach – na jednej smażymy
pieczarki (przyprawiając je
solą i
pieprzem), na drugiej
cebulkę z
czosnkiem dokładając po chwili
mięso mielone – również przyprawiamy
solą,
pieprzem i płaską łyżeczką
ziół prowansalskich.ReklamaDokładamy 4 łyżki
przecieru pomidorowego, kiedy
mięso mielone będzie już zrumienione.Kiedy
woda z
pieczarek odparuje, a
mięso będzie już usmażone, łączymy je ze sobą. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i przechodzimy do
sosu beszamelowego.





W mniejszym garnku czy też rondelku roztapiamy 4 łyżki
masła. Następnie wsypujemy 4 łyżki
mąki i bardzo energicznie mieszamy, by
mąka się nie zbryliła. Wlewamy 3 szklanki
mleka i całość razem trzymamy na gazie aż do momentu zagotowania się. Pod koniec (kiedy widzimy że
mleko już powoli podchodzi go góry) przyprawiamy
pieprzem i
gałką muszkatołową.


Siekamy
natkę pietruszki i wkładamy do miski z przestudzonym farszem – całość razem mieszamy i sprawdzamy czy dobrze przyprawiłyśmy.Farsz nakładamy małą łyżeczką (tak wygodnie) do surowych rurek
Cannelloni. Następnie układamy je w cienko wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalewamy
sosem beszamelowym i grubo posypujemy startym
żółtym serem.



Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210’C na jakieś 40 minut – po wyjęciu
makaron powinien być już miękki. Ja wyjęłam po 35-ciu, dzięki temu miałam bardzo smaczny
makaron al denteDanie proste i smaczne – może tylko ciutkę czasochłonne z racji nadziewania rurek, ale warto
