ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegowołowina mielona 500 gramówbakłażan 2 sztukcebula 1 sztukząbek czosnku 1 sztukolej 4 łyżek stołowychkoncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowychzioła prowansalskie 1 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychmleko 1 szklanekgałka muszkatołowa według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte i obrane bakłażany pokroić wzdłuż, posypać solą i pozostawić na 30 minut, po czym spłukać wodą i osuszyć, obsmażyć na patelni. Na po zostałej oliwie usmażyć na złoto posiekaną cebulę, dodać mięso, mieszać aby nie powstały grudki, dodać rozgnieciony czosnek, zioła, sól, pieprz i dusić 15 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i wymieszać.Z masła i mąki usmażyć jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i otartą gałką muszkatową. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć połowę bakłażanów, mięso i resztę bakłażanów, polać sosem. Zapiekać w piekarniku 35 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: