ßßß
Przepyszna, szybka i prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami. Jest naprawdę błyskawiczna i bardzo treściwa – idealna propozycja na obiad łączący w sobie makaron, mięso oraz warzywa. Wierzę, że ten smak zachwyci każdego, bo mnie zaskoczyła – wiedziałam, że będzie dobra, ale nie sądziłam, że aż tak mi zasmakuje! :)Myślę, że zapiekanka brokułowa z makaronem i mięsem to też świetny sposób na przemycenie brokułów na obiad – jestem pewna, że w tej postaci zasmakują każdemu przeciwnikowi tego warzywa ;)Naczynie żaroodporne owalne o wym. 31 na 24 cm. Na 4 do 6 porcjiSkładniki500 g mięsa wołowego, mielonego1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki tymianku1/4 łyżeczki ziół prowansalskich1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka oliwy1 brokuł250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)120 g sera żółtego cheddarsos beszamelowy25 g masła15 g mąki350 ml mleka1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzuszczypta gałki muszkatołowejdo wysmarowania formy1/2 łyżeczki masłaWykonanieobrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem. Po chwili dorzucić mięso, doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i łyżką koncentratu pomidorowego i podsmażać przez około 10 minut. Jeśli mięso jest suche i koncentrat zbyt całość zagęścił to dodać łyżkę wody w międzyczasie ugotować makaron al denterównież w międzyczasie podzielić brokuł na małe różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody na dosłownie 1 do 2 minut, a następnie przecedzićprzygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia. W tym daniu sos ma być dość rzadki, więc w razie potrzeby można dodać troszkę więcej mlekagdy makaron, mięso i brokuł będą gotowe, to na patelnię z mięsem dorzucić makaron i brokuł i wymieszać całośćprzełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko masłem i zalać wszystko równomiernie sosem beszamelowym na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser i rozłożyć go równomierniewstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieggotową zapiekankę podawać na gorąco


Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także