Wykonanie
Przepis na te pierogi mam od mojej mamy. Widziałam już kiedyś podobne, ale bez dodatku
ziemniaków.Kiedyś i taki przepis wypróbuję, a tymczasem zapraszam na super pyszne pierożki :)
Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2-3 łyżki
olejusólNa farsz:25-30 dag
białego sera1 szklanka
kaszy jaglanej5 niedużych ugotowanych
ziemniaków1
cebulasól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (
wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż
kasza będzie miękka. Studzimy.2.
Cebulę drobno kroimy, rumienimy na małej ilości
oleju na patelni. W misce mieszamy
biały ser,
kaszę, przeciśnięte przez praskę
ziemniaki, Zrumienioną
cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.3. Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto (możemy też zrobić ciasto na swój ulubiony pomysł). Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy farsz, zlepiamy.4. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i wyciągamy łyżką cedzakową kiedy zaczną się gotować.5. Podajemy wedle upodobań - osobiście lubię polane topionym
masełkiem.
Smacznego :)