Wykonanie
Są wśród nas wielbiciele pierogów, szczególnie ruskich - dla Was dzisiaj ten przepis :)SKŁADNIKI:ciasto:1 kg
mąki1
jajkogorąca
wodasól1-2 łyżki
olejuZ
mąki,
jajka,
soli i gorącej
wody zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.farsz:1/2 kg
sera białego1/2 kg ugotowanych
ziemniaków puree
sól,
pieprz, warzywkoSkładniki farszu dobrze wymieszać, doprawić do smaku.Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się
wody z dodatkiem
soli i
oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wujęciu polać rozpuszczonym
masłem. Danie idealne na piątek, ale czasochłonne. Można podzielić na porcje i zamrozić.