ßßß Cookit - przepis na PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

nazwa

Wykonanie

Są wśród nas wielbiciele pierogów, szczególnie ruskich - dla Was dzisiaj ten przepis :)
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
gorąca woda
sól
1-2 łyżki oleju
Z mąki, jajka, soli i gorącej wody zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.
farsz:
1/2 kg sera białego
1/2 kg ugotowanych ziemniaków puree
sól, pieprz, warzywko
Składniki farszu dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wujęciu polać rozpuszczonym masłem. Danie idealne na piątek, ale czasochłonne. Można podzielić na porcje i zamrozić.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2012/10/pierogi-ruskie.html