Wykonanie
Na moim blogu można znaleźć kilka przepisów na pierogi, jednak jeszcze tych tradycyjnych mi brakowało :) To moje ulubione pierogi, smakują za równo odgotowane jak i podsmażone na patelni. Pychotka!
Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2-3 łyżki
olejusólNa farsz:1/2 kg ugotowanych
ziemniaków1/2 kg
białego sera1 duża
cebula, lub dwie
pieprz,
sólodrobina suszonej
mięty (opcjonalnie - polecam!)Sposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - ma wyjść miękkie i elastyczne.2. Przygotowujemy farsz: ugniecione ugotowane
ziemniaki mieszamy z rozdrobnionym
twarogiem, dobrze zrumienioną
cebulą i
pieprzem. Starannie całość mieszamy.3. Z ciasta wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy z topionym
masłem lub skwarkami. Możemy też odsmażyć pierogi na patelni.Smacznego :)