ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Oto moje ciasto czekoladowe - powstało z braku pomysłów na konkretny wypiek. Upiekłam standardowy biszkopt, do tego masa, dżem porzeczkowy oraz herbatniki - wyszło pyszniutkie :) Myślę, że następnym razem dodam do ciasta więcej kakao, aby się odróżniało kolorystycznie od masy:)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
0,5 litra śmietany 30%
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 duże łyżki nutelli
3 opakowania śmietan-fixów
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie herbatników typu petitki
tarta gorzka czekolada do posypania
mocny napar kawy do nasączania blatów biszkoptowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Przygotować masę czekoladową: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Dodać serek, nutellę i wymieszać.
3. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć dżem porzeczkowy, ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować masę czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/11/ciasto-czekoladowe.html