Wykonanie
Oto moje ciasto
czekoladowe - powstało z braku pomysłów na konkretny wypiek. Upiekłam standardowy
biszkopt, do tego masa,
dżem porzeczkowy oraz
herbatniki - wyszło pyszniutkie :) Myślę, że następnym razem dodam do ciasta więcej
kakao, aby się odróżniało kolorystycznie od masy:)
Składniki:
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa czekoladowa:0,5 litra
śmietany 30%300 g
serka homogenizowanego waniliowego3 duże łyżki nutelli3 opakowania
śmietan-fixów2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki1 opakowanie
herbatników typu petitki
tarta gorzka czekolada do posypaniamocny napar
kawy do nasączania blatów
biszkoptowychSposób przygotowania:1. Przygotować
biszkopt: ubić
białka z odrobiną
soli, dodawać
żółtka,
cukier, aromat, delikatnie wmieszać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.2. Przygotować masę
czekoladową:
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem i usztywniaczami. Dodać
serek, nutellę i wymieszać.3. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z
kawy. Wyłożyć
dżem porzeczkowy, ułożyć
herbatniki, następnie rozsmarować masę
czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć
kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą
gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)