Wykonanie

Znów
buraki. Zrobiłam trochę za duże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery (klik), była zupa (klik), czas na deser. Ciasto
czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem.Składniki (10 porcji):szklanka
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)1/3 szklanki
oleju rzepakowego400 g
buraków pieczonych, po obraniu2 łyżki mocnej
kawy3
jajka M50 g startej
gorzkiej czekolady350 g
maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki)1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru WANILIOWEGO150 g
cukru brązowego nierafinowanego1 łyżka
cynamonu2 łyżki
kakao niesłodzonegoszczypta
soli1.
Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec w piekarniku ok. 50-60 minut. 400 g to kilka
buraków, dlatego ze względów ekonomicznych lepiej upiec trochę więcej sztuk i np. zrobić z nich zupę (przepis powyżej).2. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę3. Wrzucić do blendera razem z
mlekiem,
olejem,
kawą oraz
jajkami4. Zblendować na gładką masę5. W misce wymieszać suche składniki -
mąkę,
sodę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
cynamon, oraz
kakao i
sól6. Do składników suchych wlać masę z
buraków. Dokładnie wymieszać/zmiksować7. Wylać formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej, silikonowej, więc papier był zbędny.8. Piec do suchego patyczka, ok. 60-70 minut w 180 stopniach9. Można posypać
kakaoSMACZNEGO!1 kawałek zawiera:316 kcal; 7,7 g
białka; 11,5 g tłuszczów; 46 g węglowodanów; 4,6 g błonnika
