ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jabłkami w cynamonie i miodzie

Muffiny z jabłkami w cynamonie i miodzie

nazwa

Wykonanie

Lekkie, śniadaniowe muffiny, w sam raz na nadchodzącą wolnymi krokami jesienną aurę.
Jabłko próżone z miodem i cynamonem...
do tego zdrowe ciasto z otrębami żytnimi...
brązowy cukier...
Drogie Panie, jemy i piękniejemy!
/ przepis pochodzi z Dietetycznych Fanaberii z moimi modyfikacjami /
Składniki:
220g mąki pszennej
50g otrębów (u mnie mieszanka żytnich z owsianymi)
40g brązowego cukru
5g cukru waniliowego
30g oleju rzepakowego
200ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
jajko
Wszystkie składniki odmierzamy i mieszamy ze sobą w misce (kolejność obojętna).
Jabłka próżone:
2 jabłka (twarde i kwaśne, np. szare renety)
łyżeczka miodu
cynamon wedle uznania (u mnie pół łyżeczki)
odrobina wody
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasiennie i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do rondelka, dodajemy miód, cynamon, odrobinę wody. Mieszamy i stawiamy na średnim gazie. Przykrywamy i mieszamy co jakiś czas. Po ok. 10 minutach jabłka są gotowe, muszą być miękkie, lecz zachować swój kształt.
Do silikonowych foremek (niestety, niskotłuszczowe ciasta nie lubią się z papierkami, mogą bardzo przywierać i ciężko będzie je jeść) wkładamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę jabłek (ok. 5 kostek) i znowu łyżeczkę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180°C.
Z przepisu wyszło mi 13 muffinek.
Babeczki same w sobie są stosunkowo suche, najlepiej będą smakować z dodatkową porcją próżonych jabłek, lub standardowo, kawka, herbatka ;-)
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2014/09/muffiny-z-jabkami-w-cynamonie-i-miodzie.html