Wykonanie
Lekkie,
śniadaniowe muffiny, w sam raz na nadchodzącą wolnymi krokami jesienną aurę.
Jabłko próżone z
miodem i
cynamonem...do tego zdrowe ciasto z
otrębami żytnimi...
brązowy cukier...Drogie
Panie, jemy i piękniejemy!

/ przepis pochodzi z Dietetycznych Fanaberii z moimi modyfikacjami /Składniki:220g
mąki pszennej50g
otrębów (u mnie mieszanka żytnich z owsianymi)40g
brązowego cukru5g
cukru waniliowego30g
oleju rzepakowego200ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyjajkoWszystkie składniki odmierzamy i mieszamy ze sobą w misce (kolejność obojętna).
Jabłka próżone:2
jabłka (twarde i kwaśne, np. szare renety)łyżeczka
mioducynamon wedle uznania (u mnie pół łyżeczki)odrobina
wodyJabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasiennie i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do rondelka, dodajemy
miód,
cynamon, odrobinę
wody. Mieszamy i stawiamy na średnim gazie. Przykrywamy i mieszamy co jakiś czas. Po ok. 10 minutach
jabłka są gotowe, muszą być miękkie, lecz zachować swój kształt.Do silikonowych foremek (niestety, niskotłuszczowe ciasta nie lubią się z papierkami, mogą bardzo przywierać i ciężko będzie je jeść) wkładamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę
jabłek (ok. 5 kostek) i znowu łyżeczkę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180°C.Z przepisu wyszło mi 13 muffinek.


Babeczki same w sobie są stosunkowo suche, najlepiej będą smakować z dodatkową porcją próżonych
jabłek, lub standardowo,
kawka,
herbatka ;-)Bon appetit!