Wykonanie
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonywane tradycyjnie z tortilli kukurydzianej choć na północy Meksyku stosuje się też tortille pszeniczną. Jako farsz wykorzystuje się różne składniki-
pomidory,
papryka,
ziemniaki,
grzyby i oczywiście
ser, łatwo topiący się. Całość jest podsmażana do momentu aż
ser się roztopi.Gorąco polecam:)Składniki (2 porcje):- 2
piersi z kurczaka- 2
pomidory- kilka
suszonych pomidorów- 4 tortille- mały
ogórek- mała
cebula- świeża
kolendra- łyżeczka
oregano- łyżeczka
słodkiej papryki- szczypta
ostrej papryki- sok z połówki
cytryny- tarty
ser- szczypta
pieprzu- szczypta
soli-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy
paprykę ostrą i słodką,
oregano oraz szczyptę
soli,
pieprzu i 2 łyżki
oliwy. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Na patelnię wlewamy trochę
oliwy z oliwek i podpiekamy
kurczaka.Salsa:
Pomidory i
ogórka kroimy w drobną kostkę, wycinając gniazda nasienne.
Cebulę i
suszone pomidory również kroimy drobno.
Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wlewamy łyżkę
oliwy,
sok z cytryny i mieszamy.Na tortillę wykładamy
ser,
kurczaka oraz salsę. Składamy na pół i podpiekamy na patelni lub na grillu z jednej i drugiej strony, do momentu aż
ser się roztopi. Wykładamy na deskę i przecinamy na pół.Smacznego:)