Wykonanie

Zapragnęłam zrobić pizzę i oto co wyszło! Przeszukałam masę przepisów w internecie i znalazłam ten . Pizza jest cienka, chrupiąca i nieelastyczna, to znaczy nie opada. Trochę się na tym przepisie zawiodłam, bo myślałam, że będzie ciasto jednak opadać chociaż trochę, w końcu to "włoska" pizza... No nic, nie ma tu miejsca na dywagacje która pizza jest włoska, a która nie, bo jak na tego rodzaju ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis!Składniki ( 2 osoby się najedzą ) :Ciasto:250g
mąki pszennej25g
drożdży świeżych150ml ciepłej
wodyduża szczypta
soliSos pomidorowy : ( na pewno jest wiele 1000x lepszych przepisów na sos, ale ja się spieszyłam)4-5 łyżek
koncentratu pomidorowegoSzklanka wrzątku z rozpuszczoną wege
kostką rosołową1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
Sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek, cząberNa pizzę :8
pieczarek1 duża
cebula1
paprykaDuża garść czarnych
oliwekDowolna ilość jalapeno ze słoikaŚwieża
bazylia do dekoracji

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni jeśli macie elektryczny, a jeśli nie macie, tak jak ja, to włączacie swój gazowy na temperaturę ok 175 stopni.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie aby powstał jednolity płyn i odstawiamy na 5-6 minut.
Mąkę mieszamy w dużej misce z
solą. Dodajemy
drożdże do
mąki, parę minut wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste i nie kleiło nam się do ręki, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. W międzyczasie robimy sos, wrzucając po prostu wszystko do gara i gotując na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje i nie będzie smakował surowymi
pomidorami. Wiadomo, że przygotowujemy sobie pokrojone warzywa ;)Jak już nam ciasto wyrośnie, to smarujemy blachę
oliwą, kładziemy na to ciasto, i rozwałkowujemy do pożądanego kształtu. Po bokach pizza ma być lekko grubsza.Smarujemy ciasto sosem ( nie przesadzić, poza tym ma zostać do podawania pizzy, jak ktoś chce ), kładziemy najpierw
cebulę,
potem pieczarki,
paprykę i
oliwki, posypujemy posiekanymi jalapeno, możemy lekko "wklepać" składniki w ciasto.Gotowe, pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w elektrycznym, 25-30 w gazowym.Voila, gotowe! Pizzę podajemy ze świeżą
bazylią.My jedliśmy naszą pizzę z
sosem pomidorowym,
czosnkowym na bazie
majonezu fasolowego stąd, oraz skropioną
oliwą i odrobiną
octu balsamicznego. Mi najbardziej smakowało połączenie
oliwy,
octu i
sosu czosnkowego :)