ßßß Cookit - przepis na Pizza na chrupkim cieście z pieczarkami, papryką i oliwkami

Pizza na chrupkim cieście z pieczarkami, papryką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Zapragnęłam zrobić pizzę i oto co wyszło! Przeszukałam masę przepisów w internecie i znalazłam ten . Pizza jest cienka, chrupiąca i nieelastyczna, to znaczy nie opada. Trochę się na tym przepisie zawiodłam, bo myślałam, że będzie ciasto jednak opadać chociaż trochę, w końcu to "włoska" pizza... No nic, nie ma tu miejsca na dywagacje która pizza jest włoska, a która nie, bo jak na tego rodzaju ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis!
Składniki ( 2 osoby się najedzą ) :
Ciasto:
250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
150ml ciepłej wody
duża szczypta soli
Sos pomidorowy : ( na pewno jest wiele 1000x lepszych przepisów na sos, ale ja się spieszyłam)
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Szklanka wrzątku z rozpuszczoną wege kostką rosołową
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, cząber
Na pizzę :
8 pieczarek
1 duża cebula
1 papryka
Duża garść czarnych oliwek
Dowolna ilość jalapeno ze słoika
Świeża bazylia do dekoracji
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni jeśli macie elektryczny, a jeśli nie macie, tak jak ja, to włączacie swój gazowy na temperaturę ok 175 stopni.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie aby powstał jednolity płyn i odstawiamy na 5-6 minut. Mąkę mieszamy w dużej misce z solą. Dodajemy drożdże do mąki, parę minut wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste i nie kleiło nam się do ręki, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. W międzyczasie robimy sos, wrzucając po prostu wszystko do gara i gotując na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje i nie będzie smakował surowymi pomidorami. Wiadomo, że przygotowujemy sobie pokrojone warzywa ;)
Jak już nam ciasto wyrośnie, to smarujemy blachę oliwą, kładziemy na to ciasto, i rozwałkowujemy do pożądanego kształtu. Po bokach pizza ma być lekko grubsza.
Smarujemy ciasto sosem ( nie przesadzić, poza tym ma zostać do podawania pizzy, jak ktoś chce ), kładziemy najpierw cebulę, potem pieczarki, paprykę i oliwki, posypujemy posiekanymi jalapeno, możemy lekko "wklepać" składniki w ciasto.
Gotowe, pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w elektrycznym, 25-30 w gazowym.
Voila, gotowe! Pizzę podajemy ze świeżą bazylią.
My jedliśmy naszą pizzę z sosem pomidorowym, czosnkowym na bazie majonezu fasolowego stąd, oraz skropioną oliwą i odrobiną octu balsamicznego. Mi najbardziej smakowało połączenie oliwy, octu i sosu czosnkowego :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/06/pizza-na-chrupkim-ciescie-z-pieczarkami.html