ßßß Cookit - przepis na Wiosenny twarożek z tofu

Wiosenny twarożek z tofu

nazwa

Wykonanie

Miał być przepis na makaron, pizza i wegańskie smoothies z całego tygodnia, ale nie będzie, bo mój aparat "zjadł" te zdjęcia :( A właściwie to robiąc nowe nadpisał te stare... A najśmieszniejsze jest to, że te podmienione zdjęcia skopiowałam wcześniej na dysk, a potem niechcący zamieniłam je tymi nowymi... trudno, teraz już nie kliknę "kopiuj i zamień".
A teraz śniadaniowy twarożek z tofu :
Smakuje prawie jak ten prawdziwy z twarogu, gdybym robiła go 100% zgodnie z tym przepisem, być może byłby jeszcze lepszy, ale i tak jest super :)) Jeśli kilka godzin postoi w lodówce i się go odcedzi, to idealnie nadaje się na kanapki, albo do bagietki w formie przekąski. Bardzo, bardzo polecam :)
Składniki :
Kostka naturalnego tofu 180g
Mleko sojowe
Ogórek wężowy średni
Szczypiorek
Kilka rzodkiewek
Sok z cytryny, sól i pieprz
Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy trochę mleka sojowego, ale niedużo, tak żeby powstała nam konsystencja twarożku. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami obranego ogórka i mieszamy z twarożkiem. Siekamy resztę składników, dodajemy do tofu, mieszamy z sokiem z cytryny, nie żałujemy soli i pieprzu. Twarożek KONIECZNIE odkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie cieszymy się smakiem wiosennego twarożku :)
Z tego tygodnia zachowało mi się kilka zdjęć, głównie z koktajlami, bo też uległam wszechobecnie panującej "akcji witaminizacji", tylko trochę trudniej u mnie z ruchem, jestem megaleniwa...To chociaż wypiję sobie każdego ranka szklankę albo dwie jakiegoś smoothie ;) Wydaje mi się, że to działa.
Warzywa po "chińsku" z kotletami w mące sojowej (fajna mąka do panierowania)
Genialny smoothie z pomarańczy i gruszki
Kolorowe kanapki na pasztecie sojowym + koktajl z banana i truskawek
Smoothie z garści szpinaku, jabłka i banana + dzisiejsze śniadanie
Taki sobie chiński rosół
Koktajl=jagody+kiwi+woda
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/05/wiosenny-twarozek-z-tofu.html