Wykonanie
Miał być przepis na
makaron, pizza i wegańskie smoothies z całego tygodnia, ale nie będzie, bo mój aparat "zjadł" te zdjęcia :( A właściwie to robiąc nowe nadpisał te stare... A najśmieszniejsze jest to, że te podmienione zdjęcia skopiowałam wcześniej na dysk, a
potem niechcący zamieniłam je tymi nowymi... trudno, teraz już nie kliknę "kopiuj i zamień".A teraz
śniadaniowy twarożek z
tofu :
Smakuje prawie jak ten prawdziwy z
twarogu, gdybym robiła go 100% zgodnie z tym przepisem, być może byłby jeszcze lepszy, ale i tak jest super :)) Jeśli kilka godzin postoi w lodówce i się go odcedzi, to idealnie nadaje się na kanapki, albo do
bagietki w formie przekąski. Bardzo, bardzo polecam :)
Składniki :Kostka naturalnego
tofu 180g
Mleko sojoweOgórek wężowy średni
SzczypiorekKilka
rzodkiewekSok z cytryny,
sól i
pieprzTofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy trochę
mleka sojowego, ale niedużo, tak żeby powstała nam konsystencja
twarożku. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami obranego
ogórka i mieszamy z
twarożkiem. Siekamy resztę składników, dodajemy do
tofu, mieszamy z
sokiem z cytryny, nie żałujemy
soli i
pieprzu.
Twarożek KONIECZNIE odkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie cieszymy się smakiem wiosennego
twarożku :)Z tego tygodnia zachowało mi się kilka zdjęć, głównie z koktajlami, bo też uległam wszechobecnie panującej "akcji witaminizacji", tylko trochę trudniej u mnie z ruchem, jestem megaleniwa...To chociaż wypiję sobie każdego ranka szklankę albo dwie jakiegoś smoothie ;) Wydaje mi się, że to działa.
Warzywa po "chińsku" z kotletami w
mące sojowej (fajna
mąka do panierowania)
Genialny smoothie z
pomarańczy i
gruszkiKolorowe kanapki na pasztecie
sojowym + koktajl z
banana i
truskawekSmoothie z garści
szpinaku,
jabłka i
banana + dzisiejsze śniadanie
Taki sobie
chiński rosół
Koktajl=jagody+kiwi+woda