ßßß Cookit - przepis na Zrób sobie twaróg, a nawet wiosenny twarożek

Zrób sobie twaróg, a nawet wiosenny twarożek

nazwa

Wykonanie

Wegański twaróg który nie smakuje soją i jest błyskawiczny w przygotowaniu? Oto on! Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku sojowym które nie tylko samo w sobie jest dobre, ale robi cuda w różnych potrawach, na przykład daje fajną puszystość plackom. Dzięki Kikimora!
Na jedną porcję potrzebujemy:
Kostka delikatnego w smaku tofu ( ja użyłam naturalnego Sun Food)
3-4 łyżki zsiadłego mleka ( na przykład sojowego, zsiadłe mleko zrobisz zostawiając na 1 albo dwa dni mleko bez przykrycia w jakimś np kubku)
Szczypta soli
Pół łyżeczki soku z cytryny
Zblenduj kostkę tofu na gładko. Dodaj mleko, sól i cytrynę. Możesz odstawić na parę minut ale to raczej niekonieczne. Ciesz się smakiem twarogu bez eksperymentów i babraniny!
Na fajne śniadanie przygotuj również:
4-5 rzodkiewek
Pół ogórka gruntowego
Sczypiorek
Sól i pieprz
Opcjonalnie jakaś skrobia, na przykład w postaci kromki chleba
Posiekaj warzywka. Wszystko oprócz skrobi dodaj do twarożku i wymieszaj widelcem. Jedz.
Mój własny twarożek zjadłam z razową grzanką i świeżymi pomidorami, a dzięki temu, że twarożek był wegański, to pyszne połączenie nie wpłynie negatywnie na moje stawy i nie będę miała artretyzmu. Smacznego, hogwh.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/08/zrob-sobie-twarog-takze-wiosenny.html